Ce faci cu siteul, dupa ce l-am creat?

Ce faci cu siteul, dupa ce l-am creat?

Cum promovezi siteul? Ce posibilitati sunt?

Salut din nou, Ovidiu Oprescu sunt, de la Argebit.

Fii atent! 

Am tot vorbit despre crearea siteului tau web, despre ce implica, din punct de vedere tehnic, comercial, ca structura, ca functionalitate, din punct de vedere grafic pentru ca, nu? despre asta discutam noi aici. 

Autofocusul mi-a creat situatii, dar am invatat din asta. Data viitoare dezactivez autofocusul. Am publicat, totusi materialul pentru ca este util si adauga valoare.

Toate bune si frumoase pana aici.

Dar!

Astazi m-am gandit sa iti propun un mic joc de imaginatie! Un mic joc izvorat din realitatea zilnica!

Deci: 

Imagineaza-ti ca ti-am creat deja siteul exact asa cum ai cerut!

Siteul este deosebit! Este exact asa cum ti l-ai imaginat! Merge excelent, arata foarte bine, iti prezinta activitatea in cea mai buna lumina. Este fenomenal! Si ai iesit si bine la bani!

Suna bine? Suna excelent!

Ei bine! Stii ceva?

Asta nu e imaginatie! E pe bune, facem asta mereu!

Si mai stii ce nu e imaginatie?

Intrebarea pe care ne-o pun clientii dupa ce livram siteul dorit…

SI EU CE FAC ACUM?!

Ce fac cu siteul? Cum il promovez? Ce optiuni am? Cum fac sa il gaseasca Google? Cum fac sa vand? Nu ma cauta nimeni! Nu ma suna nimeni!

Ei bine, de multe ori si aceasta este realitatea!

Si stii de ce? Pentru ca astazi, in secunda asta, pe internet sunt peste 1 miliard de siteuri! Da, cineva le numara, oarecum. Peste 1 miliard! Si tu vrei sa ti-l gaseasca pe al tau maine, la o zi dupa ce l-ai realizat, fara sa faci ceva anume, fara sa ai o strategie de promovare?!

Stii filmul Field of Dreams cu Kevin Costner? E o replica acolo, IF YOU BUILD IT, HE WILL COME! Ei bine, nu se aplica la siteuri. Sau nu se mai aplica! Se aplica la inceputuri, cand erau 100 de siteuri in lume. Nu astazi. Astazi mai bine faci ca Ford, care spunea  ca daca ai 10 dolari, de 2 faci siteul si de 8 il promovezi. Intelegi tu ideea.

Asa ca…ce faci cu siteul dupa ce ti l-am realizat? Ce optiuni ai?

Ca sa discutam pe larg despre lucrurile acestea ar dura mult. Foarte mult. Ar iesi un curs intreg, nu doar un material video de cateva minute. De aceea, de data aceasta mi-am propus doar sa te fac putin prezent la faptul ca trebuie sa iti promovezi siteul si ca ai optiuni reale de promovare, optiuni pe care sa le evaluezi, canale de promovare care sa iti aduca beneficii, unele mai repede, altele pe termen lung, ideea este ca ai solutii.

Pe scurt, ca sa nu facem un video de cateva ore, ulterior realizarii siteului, poti avea in vedere o multime de optiuni, din care enumeram aici cateva, fara a epuiza lista nici pe departe:

Sa te gaseasca clientii in cautari. Google. Evident.

Aici ai in principiu doua directii majore: ORGANIC, adica gasirea siteului tau pentru anumite criterii in zona neplatita catre Google. Acest lucru se obtine in urma unui proces de SEO, optimizare pentru motoarele de cautare, este un proces care dureaza, se definesc foarte bine criteriile de pozitionare, este un proces relativ lent, deloc garantat, indexul Google este instabil, schimbari in algoritmi pot aparea peste noapte, dar, odata pozitionat in Google pe anumite criterii bune pentru tine, este traficul de cea mai buna calitate! Bani gratis pentru tine, cum imi place sa spun!

A doua optiune este promovarea platita, Pay Per Click, Google Ads, unde licitezi aparitia in Google, nu platesti pentru aparitii, platesti pentru clickuri. De cate ori cauta cineva un criteriu definit de tine, apari in cautari in zona marcata cu Google Ads, nu platesti nimic, dar de cate ori cineva da click pe link si intra in siteul tau prin aceasta metoda, pui o moneda intr-un borcan. Definesti un buget zilnic, spui cat vrei sa dai pe vizita si pe scurt, cam asta e. Pe foarte scurt. Atat de scurt cat sa intelegi ideea.

Tot aici mentionez listarea afacerii tale in Google My Business, pune afacerea ta in Google My Business ca o afacere reala, cu locatie fizica, poti controla usor modul cum apare afacerea ta in cautari, atunci cand cineva te cauta pe Google.

Medii sociale. Facebook. Instagram. LinkedIn. Pinterest.

Aici nu este neaparat vorba despre vanzare. Este mai mult despre a afla oamenii despre tine, despre a construi relatii, despre a incalzi si a pastra relatiile, este despre a comunica. Pe facebook, de exemplu, cum mai povestesc clientilor, oamenii nu au banii la ei neaparat, la fel de usor ca pe Google, de exemplu. Pe Facebook oamenii se distreaza si dau de cate ceva de cumparat. Si da, pusa intr-un context potrivit, promovarea pe social media este foarte eficienta.

Pe social media ai mai multe lucruri pe care le poti avea in vedere:

Crearea unui profil dedicat afacerii, de exemplu o pagina Facebook a afacerii tale, diferita de profilul tau personal. Pe scurt, pe profilul tau, stai cu pretenii de vorba. Nu vinzi. O pagina este o structura similara cu profilul tau personal, dar nu aduna prieteni, aduna likeuri. Cate poti sa aduci, milioane de likeuri iti doresc. Si iti asigura activitatii tale o delimitare frumoasa. Poate ai 3 actvitati, sa zicem ca ai un service auto, dar este si apicultor si mai ai o fabrica de lumanari. Ei bine, creezi 3 pagini diferite pe care le actualizezi cu informatii specifice, nimeni de pe o pagina nu stie ca tu esti implicat si in celelalte 2. Curat, nu-i asa? 

Ce faci cu pagina? Ei bine:

  1. Cresti numarul de likeuri, adica numarul de persoane care te urmaresc si care potential vorbind primesc mesajele de la tine de cate ori publici pe pagina
  2. Publici constant mesaje utile, care aduc valoare etc. Practic pagina este un alt canal de promovare pentru afacerea ta, pe langa siteul web. Si din pagina trimiti oamenii catre site. 
  3. De asemenea folosesti pagina pentru promovarea platita pe Facebook, PPC, mecanismul este similar cu cel de pe Google, adica platesti o suma pentru un click, doar ca aici, in loc sa afisezi anunturile tale la cautari, le afisezi unui public care se incadreaza intr-un profil socio-demografic definit de tine. De exemplu femeile intre 35-50 de ani din Bucuresti cu interes in dansul sudamerican. Si gata, iti promovezi studioul de dans.

Acelasi lucru il poti face si pe LinkedIn, doar ca acolo fiind o retea sociala bazata pe business, poti targeta usor persoanele in functie de activitatea lor, de functia in firma etc. Povestea e mai lunga, dar pe scurt, cam asa functioneaza.

Urmarirea vizitatorilor cu bannere pe alte siteuri si pe social media

Retargeting. 

Nu ai observat ca dupa ce vizitezi un site cu haine, sa spunem, te urmaresc reclamele respective peste tot pe unde mergi? Pe siteul unde citesti stiri sportive, pe Facebook, peste tot! Ei bine, este o metoda deosebit de eficienta pentru a aduce inapoi pe site vizitatorii care au plecat si pe care probabil ai si platit bani ca sa ii aduci prima data. 

Daca ne gandim ca in cazul unui site de comert, de exemplu, o rata medie de conversie de de 1-2%, asta inseamna ca 98-99% dintre cei care intra la tine pe site …pleaca, probabil fara a se mai intoarce vreodata. Asta ca sa vorbim de costuri de de eficientizare… 

De aceea este bine sa ii urmarim cu bannere pe alte siteuri pe care le viziteaza, amintindu-le de faptul ca au fost pe la noi si ca super oferta noastra inca ii asteapta.

Suna bine? Eu zic ca da.

Mesaje directe de tip Push

Aici putem vorbi de exemplu de siteuri/servicii de tip PushEngage, stii, notificarile acelea usor enervante cand vizitezi un site si iti cere sa le dai voie sa iti trimita mesaje etc. Cu un astfel de serviciu pus la tine pe site, poti trimite mesaje oricand catre abonatii tai, campanii de tip Breaking news! Cumpara ACUM!

Afiliere sau o armata de vanzatori pe care ii platesti la comision

Da, afilierea este un canal extraordinar de vanzari, performance marketing. Imagineaza-ti ca angajezi o armata de 300 de oameni care au pagini de Facebook, siteuri, liste de mailuri, ei iti promoveaza produsele tale, treaba lor cum, iar tu ii platesti cu 10% din ce vand. Suna bine? Suna!

Email marketing

Ai o lista de mailuri catre care trimiti odata, de doua ori pe saptamana mailuri cu informatii. Lista sa fie corect crescuta, sa trimiti informatii corecte, eficiente, nu faci spam. Nu trimiti prin aplicatii de tip Outlook express. Sunt aplicatii speciae, siteuri care iti permit sa tirmiti eficient, sa monitorizezi si sa vezi ce rezultate obtii.

Se zice ca Money is in the list. Email list. Lista de mailuri este sursa ta personala de business. Cum spunea un guru al marketingului online acum ceva vreme, daca ar fi sa plece pe o insula pustie, care ar fi singurul instrument de marketing pe care l-ar lua cu e? Lista de emailuri!

Platforme video

Adica ce facem noi aici. YouTube, Vimeo, Facebook video, Instagram etc, video sa fie. Contactul este deosebit de eficient. Stiu, ai sa zici da, dar eu nu vreau sa ma expun, nu sunt fotogenic, nu stiu, nu vreau, nu pot, nu eu, nu asta.

Stii, incearca! S-ar putea sa inceapa sa iti placa si sa vezi rezultate excelente!

Content marketing & networking

Aici mai vorbesc despre crearea de continut pe siteul tau, sau pe romaneste scrierea de articole pe un blog al firmei in care sa povestesti despre ce faci tu in activitatea ta zilnica. Scrii articole, relationezi cu alti oameni din industria ta, sharing is caring, nu tine doar pentru tine, imprieteneste-te, fa networking online, mergi si tu la altii, discuta, pune intrebari la ei, altii vor veni la tine, sunt multe, multe lucruri pe care poti sa le faci.

Comparatoare, agregatoare etc

Adica siteuri care incarca lista ta de produse, impreuna cu listele altor siteuri si ofera anumite servicii de listare, filtrare, comparare de pret, etc. Gen Price.ro de ex.

Metode sunt multe, mai multe decat ce am enumerat aici, unele dintre ele nu vor functiona pentru tine. Unele nu vor functiona pentru domeniul tau de activitate. In unele dintre ele nu te vei regasi. De asemenea nu te vei putea ocupa de toate. Din motive de timp. Sau de buget. Sau ca trebuie sa mai si muncesti.

Nu multe afaceri le fac pe toate. Important e sa iti gasesti mixul tau. Sa vezi ce merge, ce nu merge, ce da rezultate. 

De asemenea e important sa ai o strategie, sa stabilesti de la inceput ce faci, cum faci, cum comunici, cat anume, in ce secventa etc. 

Dar e important sa incepi. E important sa stii ca ai solutii si ca sunt la indemana ta, direct sau prin oameni ca noi. 

Despre asta a fost materialul de astazi. Despre constientizare. Sa stii ca dupa ce faci siteul, trebuie sa il promovezi. Sa stii ce optiuni ai si ca procesul abia a inceput.

Atat.

Despre detalii punctuale, despre ce, cat, unde, cum, discutam in particular, te invit sa ne dai un semn pe Argebit.com, aici sau pe pagina de Facebook. Imi va face mare placere sa iti raspund.

Sa ai o zi excelenta in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *