Argumente PRO si CONTRA unui site realizat in Flash

Aici parerile sunt impartite, sunt argumente bune de fiecare parte, argumente pentru un site Flash, argumente pentru un site fara Flash. Si mai sunt si nehotaratii, care ar vrea un site Flash dar parca, nu stiu…

Haideti sa vedem care ar fi principalele argumente PRO si CONTRA. Prima data argumentele PRO.

De ce sa optati pentru un site Flash?

Un site Flash, daca este realizat bine, este frumos, ia ochii, este o bijuterie animata care poate stabili noi granite de creativitate. Un site realizat in Flash poate crea firmei o imagine de trend setter, de inovator.

Un site Flash permite animatie, permite inserarea de grafica, de filme, de muzica, productiile Flash sunt cele care dau semnificatie cuvantului multimedia.

Cui se potriveste un astfel de site? Ei, bine, in mod destul de evident, un site Flash se potriveste mediilor artistice sau care au legatura cu mediul artistic. Putem vorbi despre siteuri Flash pentru agentii de impresariat poate, pentru artisti, fotografi, pentru cabinete de cosmetica, ingrijire corporala, etc.

De ce sa nu optati pentru un site Flash?

Un site Flash este un fel de film realizat pentru internet, care inglobeaza partile componente, grafica, muzica, etc. Astfel, un site realizat in Flash poate fi destul de mare, ceea ce va face ca siteul sa se incarce greu si nimeni nu vrea acest lucru pentru siteul propriu.

De multe ori siteurile Flash sunt greoaie, animatia impiedicand de cele mai multe ori accesul rapid la informatie. Nu de putine ori mi-a fost dat sa am nevoie de o anumita informatie de pe un site realizat in Flash, dar revenind pe site, sa trebuiasca sa astept dupa o animatie inutila numai pentru a accesa pagina urmatoare unde se afla de fapt informatia de care aveam nevoie. O astfel de situatie poate deveni enervanta pentru vizitator, acesta parasind de multe ori siteul. Rata de parasire a siteului este cu atat mai mare cu cat vizitatorul nu cunoaste neaparat siteul si nu doreste in mod expres sa il acceseze, ci accesarea siteului este rezultatul unei cautari pe Google. Altfel spus, daca vizitatorul gaseste intamplator siteul cautand ceva anume si siteul se incarca greu…pleaca.

Un aspect important este optimizarea unui site pentru a fi gasit in cautari, optimizarea pentru Google, aspect la care Flashul este deficitar. Google, ca si alte motoare de cautare iubesc textul, motiv pentru care siteurile HTML, cu mult text castiga teren in fata siteurilor Flash. In ultimii ani si Flashul a inceput sa fie luat in calcul de catre Google dar intr-o foarte mica masura.

Altfel spus, daca doriti ca un site sa fie bine vazut de Google, optati pentru un site cu mult text relevant si mai putin pentru Flash. In astfel de cazuri puteti opta pentru animatii partiale Flash, care dau poate sarea si piperul, dar nu pentru siteuri realizate integral in Flash.

Siteurile Flash sunt mai greu de actualizat, ele implica pastrarea peste timp a surselor initiale care vor trebui modificate si recompilate. Acest ultim factor este observatia noastra directa. De mai multe ori ni s-a intamplat sa realizam un site in Flash apoi peste 2 – 3 ani de zile, clientul sa revina cu o modificare, moment in care a trebuie sa sapam prin arhive dupa fisierele sursa realizate in urma cu ani de zile. Ca sa nu mai spunem de clienti care ne-au cerut modificarea unui site Flash realizat de altcineva, fara sa aiba sursele. Nici nu stiau ca exista aceste surse…

Care este pozitia noastra?

In ceea ce ne priveste suntem de parere ca un site Flash nu este cea mai buna alegere, cel putin nu pentru o societate comerciala, iar 99% dintre clientii nostri sunt societati comerciale. Am realizat si realizam in continuare siteuri Flash, dar nu recomandam acest lucru ca prima optiune.

Avem cereri si le dam curs, dar daca putem opta pentru tehnologia folosita, alegem siteurile realizate in HTML, astfel incat sa le putem optimiza pentru motoarele de cautare, sa fie usor actualizabile, sa se incarce usor si sa fie usor navigabile, oferind un maxim de valoare clientului.
Sau cum zicea reclama…maxim am spus!
3 thoughts on “Argumente PRO si CONTRA unui site realizat in Flash
  1. Flash

    De ce mereu trebuie sa depindem de google ? alta solutie nu mai exista – daca nu as depinde de google as alege un site in flash.

    1. Ovidiu Oprescu Post author

      Exista si alte solutii, dar niciodata nu trebuie sa ignoram faptul ca Google genereaza sau poate genera un trafic foarte bun si de foarte buna calitate in mod gratuit. Traficul din Google este de cea mai buna calitate iar ignorarea lui este o greseala. Si nu este vorba numai de Google aici, de multe ori utilizarea unui site non-Flash sa zic asa, este mult mai usoara, rapida si eficienta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *