Al treilea factor de pozitionare in Google?Motorul cu inteligenta artificiala, RankBrain. Machines take over!

Al treilea factor de pozitionare in Google?Motorul cu inteligenta artificiala, RankBrain. Machines take over!

Inca din Octombrie 2015 se vorbea (via Bloomberg.com) despre faptul ca Google aduce o schimbare majora in algoritmul de pozitionare in SERP prin introducerea unui nou factor, anume RankBrain! Pana atunci se considera cunoscut (nota: se considera pentru ca Google nu face publice astfel de informatii, multe fiind rezultatul numeroaselor teste si speculatii ale specialistilor) faptul ca Google are peste 200 de semnale care, toate, au o importanta in pozitionarea unui site. Exista chiar si un „tabel periodic” al acestor semnale, publicat de siteuri de specialitate, il puteti vedea mai jos:

Tabelul periodic SEO, publicat de SearchEngineLand.com

Ei bine, pana acum, acesti factori au fost gestionati de un algoritm matematic, functionand ca parametri de intrare intr-o formula gandita de om. Din Octombrie 2015, engine-ul/algoritmul RankBrain (numiti-l voi cum credeti) a devenit parte importanta a deciziei de pozitionare, gestionand, in acest moment cautarile asa numite „long tail”, adica acele cautari relativ putine, pe combinatii lungi de cuvinte, existand chiar si o estimare cu privire la faptul ca RankBrain va deveni responsabil de toate pozitionarile in anul 2018, odata cu cea de-a 18a aniversare Google!

Ce inseamna RankBrain si ce se schimba?

Pe scurt, pana acum siteurile erau pozitionate in cautari in functie de anumiti parametri de intrare, in baza unei formule complexe, in baza unui algoritm complex produs de om.

RankBrain este un „robot care invata”, ceea ce se numeste Inteligenta Artificiala. Altfel spus, in acest moment, „robotul” RankBrain invata, studiaza problema si incepe, incet-incet sa aplice ceea ce a invatat, inlocuind pentru anumite cautari algoritmul matematic implementat de inginerii Google.

Interesanta si oarecum amuzanta este, daca vreti, declaratia unuia dintre inginerii Google implicat in dezvoltarea algoritmului de search, anume faptul ca…nu prea stiu nici ei cum lucreaza RankBrain (via seroundtable.com). Ma intreb daca ar trebui sa ne ingrijoram 🙂 Dincolo de gluma, ramane realitatea, anume faptul ca vorbim despre un robot care invata din propriile experiente, dezvoltandu-si propriul raspuns.

Inginerii Google nu inteleg cum functioneaza RankBrain in totalitate

Un alt factor de mentionat este retragerea sefului departamentului de search si inlocuirea lui cu actualul sef al departamentului Inteligenta Artificiala, semn ca RanBrain devine, intr-adevar, din ce in ce mai important.

De altfel, in acest moment avem chiar confirmarea faptului ca RankBrain este al treilea cel mai important factor de pozitionare, dupa linkuri si continut!

In mod cert, lucrurile sunt in continua miscare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *