O noua obligatie a magazinelor online: linkul catre platforma SOL

In luna Ianuarie 2016 a fost adoptata o noua reglementare cu privire la protectia consumatorilor, anume obligatia fiecarui magazin online de a publica un link vizibil catre platoforma SOL, platforma de solutionare alternativa a litigiilor la nivel European.

Reglementarea a fost adoptata in Ianuarie 2016, dar linkul efectiv a devenit functional abia in Februarie 2016 si poate fi accesat aici https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/index.cfm?event=main.home.show&lng=RO si a aparut in urma intrarii in vigoare a Regulamentului 524/2013 privind solutionarea online a litigiilor in materie de consum.

Sunt de interes (intr-un mod neplacut) si sanctiunile aplicate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) in cazul nepublicarii acestui link, anume amenzi de la 2000 la 5000 de lei.

In concluzie, pe foarte scurt, pentru a evita sanctiunile mentionate, magazinele online trebuie sa aiba in site un link catre adresa mentionata, in mod vizibil, un link in partea de jos a siteului punand siteul in legalitate.