Vrei sa iti cumperi un domeniu cu potrivire pe cuvinte cheie? Think again!

Pana in octombrie 2012, cea mai buna alegere pe care o  puteai face cand cumparai un domeniu web, din punctul de vedere al aparitiei acestuia in cautarile Google era sa cumperi domeniul compus in mod exact din cuvintele cheie, ceea ce in „termeni de specialitate” numim EMD (Exact Match Domains). Altfel spus, pana in octombrie 2012, daca doreai sa apari in cautari pentru o cautare de genul mere verzi, cel mai bun domeniu web pe care puteai sa il cumperi era www.mereverzi.ro (potrivire exacta).

Era domeniul perfect pentru cautari, toata lumea se batea sa cumpere astfel de domenii, motiv pentru care au aparut si variatiile cu separare de cuvinte (the next best thing, sa zicem asa), anume www.mere-verzi.ro (nu am verificat, sincer, daca exista aceste domenii, daca exista imi cer scuze, sunt luate ca exemplu pur didactic in articolul de fata). Domeniul cu separare cu „-” era bun, putin mai slab, daca vreti din punctul acesta de vedere, pentru ca putea fi considera de Google ca avand un pic de caracter de spam (era o alternativa fortata la domeniul EMD)

Deci de ce erau bune numele de domeniu cu potrivire exacta pe cuvinte cheie?

Trebuie sa clarificam un aspect: simplul fapt ca aveai un domeniu EMD nu insemna ca apari in cautari pentru acel criteriu(o confuzie foarte des intalnita), dar utilizarea unui astfel de domeniu iti oferea un avantaj mare in ceea ce priveste sansele de aparitie in prima pagina Google, pentru ca un astfel de domeniu cantarea greu in algoritmul de indexare al Google.

Altfel spus, sa spunem ca aveam un site despre mere verzi, sa zicem ca daca pozitionarea unui site in Google era medie ponderata a 3 factori principali (numele de domeniu, continutul siteului si relationarea siteului cu alte siteuri), am fi putut vorbi de o formula de genul (X+3) + Y + Z, undex X ar fi sa spunem, importanta pe care o are un domeniu care nu contine cuvinte cheie, un domeniu ce poate fi transformat intr-un brand (ex: Shopernicus.ro, Argebit.com, Alesa.ro etc)

Ce s-a intamplat in octombrie 2012?

Ei bine, in octombrie 2012, in urma unui update al algoritmilor si al criteriilor de pozitionare Google, o multime de siteuri au pierdut pozitionarea! Au ajuns din prima pagina in pagina a 2a, a 3a, a ..7a?!

Care siteuri anume? Cele care aveau domenii cu potrivire exacta! Au fost penalizate?!!! NU! Nu au fost penalizate, doar ca importanta lor a ascazut in cadrul algoritmului, astfel ca dupa momentul octombrie 2012 puteam vorbi despre o formula de genul (X+2) + Y + Z. Practic, s-a redus din importanta domeniilor cu potrivire exacta, incat in stabilirea pozitiei in cautari au contact mai mult continutul si relationarea siteului cu alte siteuri, ceea ce pana la urma este corect (bineinteles, nu la fel au considerat si posesorii respectivelor domenii, este si normal). S-a pus astfel mai multa importanta pe munca depusa decat pe sansa de a achizitiona un domeniu exact! In continuare, s-au folosit mult, ca alternativa functionala ceea ce se numeste PMD, Partial Match Domains, de exemplu www.MereVerziSiBune.ro, dar si importanta lor a scazut foarte mult in ultima vreme (mai jos o imagine din moz.com, imagine ce reflecta evolutia importantei domeniilor PMD in cadrul algoritmului)

Bun si atunci cum ar trebui sa cumpar un nume de domeniu astazi?

Recomandam, ca si pana acum de altfel, utilizarea unor domenii ce pot deveni un brand. Punct.

Cautati sa identificati motive reale pentru care sa cumparati un anumit domeniu, motive care sa sustina o dezvoltare durabila, o crestere sustinuta si, fara sa suferim de lipsa de modestie, putem exemplifica din nou Alesa.ro, Argebiz.ro, Shopernicus.ro si, de ce nu, Argebit.com, acest site.

Astfel de domenii beneficiaza de alte avantaje, mult mai importante poate, anume recunoasterea publicului, faptul ca pot fi usor amintite, recunoscute, transformate in brand, dezvolta loialitate, incredere, lucruri care conteaza mult mai mult (v-ati gandit oare de ce nu se numeste Amazon ceva de genul www.CelMaiMareMagazinDeDeToate.com?)

Observati ca mai sus vorbeam de X+2 in formula,l-am lasat pe  X+1 pentru cuvintele cheie in domeniu, fara potrivire. Aici nu putem decat sa speculam care va fi importanta lor pe termen lung, dar ma gandesc ca in continuare va avea o importanta, fie ea si mica, faptul ca in numele de domeniu exista si cuvinte cheie, sau cel putin cuvinte radacina, mai ales daca nu sunt folosite in mod voit ca spam. Aici ma gandesc la un domeniu fictiv, de genul LaCulesDeMere.ro, sau LivadaMirela.ro etc.

Pana la urma, intreaga poveste face parte din strategia Google cu privire la curatarea internetului de siteuri pozitionate oportunist, in urma specularii unor vulnerabilitati si scapari ale algoritmului Google. Astazi, tendinta este de a muta criteriile de pozitionare din directia aspectelor tehnice catre cele sociale, umane (am mai scris despre acest lucru si aici)

In concluzie, recomand ca atunci cand va puneti problema alegerii unui domeniu web, sa faceti alegerea bazandu-va pe argumente corecte, care sa sustina dezvoltarea durabila, recomand sa alegeti un domeniu care sa aiba potentialul de a se transforma intr-un brand, pentru ca alegerea unui domeniu EMD, PMD sau asemenea…nu prea mai are avantaje…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *