Vreau site de 4 pagini. E bun de ceva?

Primim destul de des cereri de oferta de genul vreau site simplu, 3-4 pagini. Cat costa un site ca cel descris?

Aici sunt doua aspecte care ar putea fi discutate si am sa le iau pe rand:

1) Un site web reprezinta un instrument de comunicare, nu un element realizat la norma

Cand te decizi sa iti faci un site trebuie sa te gandesti la motivele pentru care ti-l faci, la scopurile pe care doresti sa le atingi si la cea mai buna cale de a le atinge. Pornind de la aceste lucruri, structura siteului numarul de pagini, meniurile, sunt un rezultat si nu un scop in sine. Daca pornesti pe ideea realizarii unui site web pornind de la un numar fix de pagini, inseamna ca pretul siteului este principala preocupare, vrei de fapt un site web ieftin, fara a te intreba cum te va ajuta acel site, fara a urmari sa tranformi siteul intr-un activ care sa iti aduca vanzari. Cu riscul de a ma repeta, structura unui site web trebuie definita in functie de scopul propus si nu invers.

2) Numarul de pagini nici nu mai influenteaza atat de mult pretul. Those days are gone, my friend!

Personal consider ca vremea cand siteurile se defineau si se evaluau in functie de numarul de pagini a apus. Aceea era vremea siteurilor HTML fara administrare de continut, in care efortul pentru crearea unui site de 5 pagini era de cele mai multe ori multiplicarea cu 5 a efortului depus pentru crearea unei pagini. Atunci da, trebuia sa intrebi de la inceput.

Dar astazi? Astazi cele mai multe siteuri web sunt realizate in baza unui sistem de administrare de continut (CMS) de tipul WordPress, Joomla, Drupal, etc, pachete software ce permit administrarea continutului chiar de catre proprietarul siteului, in baza unui user si a unei parole. Astfel, efortul crearii paginilor a fost transferat in directia instalarii, configurarii si personalizarii softului, in directia designului siteului si crearii identitatii vizuale, in directia dezvoltarii de functionalitati si a comunicarii mesajului, efortul propriuzis al crearii paginilor raportat la total fiind relativ mic. Adica, serios, cat de greu credeti ca e sa mai creezi o pagina intr-un site cu panou de administrare?

In continuare exista o componenta variabila in functie de numarul de pagini, anume crearea de continut. Aici este normal ca pretul conceperii textelor sa fie in functie de numarul de pagini. Una e sa scrii 4 pagini, alta e sa scrii 20, care sa mai si poarte un mesaj pe care sa il transmita corect vizitatorului in speranta convertirii lui in client.

Si atunci de ce mai exista pe net oferte pentru realizarea siteurilor in baza unor pachete bazate pe numarul de pagini?

Aceste oferte exista pentru a facilita cumpararea in functie de buget.  Am 5 lei. Ai ceva sa-mi dai de ei? Da, un site de 3 pagini. Nu prea ofera el valoare, dar…merge.

Deci vrei un site? Cu cate pagini sa fie?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *