[Video] Despre marketingul afiliat – care este cea mai mare provocare a unui site de afiliere?

[Video] Despre marketingul afiliat – care este cea mai mare provocare a unui site de afiliere?

Sambata am trecut putin pe la birou sa rezolv cateva lucruri si, pentru ca asa a fost conjunctura, am discutat cu un client despre crearea unui site pentru marketingul afiliat, iar discutia m-a facut sa scriu articolul de fata si (spontan) sa filmez materialul video de mai jos, chiar atunci, dupa discutia telefonica.

Deci:

Clientul era interesat de crearea unui site de afiliere, motivat fiind de veniturile obtinute in urma vanzarii cu comision. Un model de business excelent, cu o componenta recurenta si pasiva foarte buna. Super idee pana aici!

Am discutat putin despre ce tip de site doreste si, datorita unei experiente personale de cativa ani in acest domeniu (intre 2003 si 2010 cred, am avut peste 20 de siteuri de nisa de acest tip, majoritatea bazate pe SEO, promovand premergatoare, echipamente de fitness pentru acasa, saltele, accesorii pentru seile de cai, pe bune, instrumente muzicale, templateuri web si…ei bine, multe altele – de multe ori faceam pur si simplu teste cu cate un produs), am incercat sa depasesc un pic estimarea tehnica in sine, am incercat sa inteleg care este perspectiva unei lucrari astfel dezvoltate: cum doreste potentialul client sa genereze trafic pe site, cum va incerca sa aduca si sa retina clienti pe site, incercand sa vad daca alegerea facuta este sustenabila, sau pot sa il ajut putin cu sfaturi care sa ii faca lucrurile mai usoare pe termen lung.

In timpul discutiei a reiesit foarte clar faptul ca domnul in cauza, desi corect motivat, cu intentii bune de business, nu avea inca o imagine clara si completa a ceea ce inseamna siteurile si afacerile din zona marketingului afiliat, nu avea un plan clar cu privire la cum poate promova siteul, cum poate sa faca siteul altfel, vizitat, cum poate, intr-un cuvant, sa creeze valoare, pentru ca, nu-i asa, cea mai mare provocare a unui site de afiliere este crearea de valoare si oferirea unui motiv real pentru care clientul sa vina si sa si ramana pe site si sa nu migreze imediat si ireversibil catre vanzatorul propriuzis.

Sa privim lucrurile prin aceasta prisma: atragi clientul pe site, da click pe linkul catre magazinul a carui oferta o promovezi, intra in respectivul magazin, cumpara, tu primesti 20-30 de lei din vanzarea respectiva, clientul primeste produsul impreuna cu o factura, un email din partea magazinului, stabilind in acest fel contactul cu insusi creatorul original de valoare – cel care i-a vandut produsul. Adica magazinul. Care magazin, la randul sau, are acum datele clientului si care va promova de acum inainte alte servicii si produse catre noul sau client. Care, da, va ajunge la magazin de acum inainte si va cumpara, sarindu-te pe tine din schema. Asta doar daca nu gasesti un motiv puternic sa il faci pe client sa vina la tine pe site si data viitoare…

Deci: cum il faci pe client sa vina la tine in site si sa cumpere prin tine si nu direct de la magazinul original?

Domnul din discutia de mai devreme nu se gandea in momentul in care ne-a contactat, neaparat la aceste aspecte, il interesa pur si simplu cat costa crearea unui site de afiliere, cat costa dezvoltarea unui site cu acest model de business, ceea ce este, evident, foarte important cand te apuci de o astfe de poveste.

Cred, totusi, ca pana la finalul discutiei, am ridicat cateva intrebari cu privire la crearea de valoare, la motivele pentru care clientul sa vina si sa se intoarca pe siteul tau, la modelul concret de site care sa vanda prin afiliere etc.

Cum creezi, deci, valoare in cazul unui site de afiliere?

Ei bine, unul din primele lucruri care imi vin in minte este cel legat de credibilitate, de incredere, de pozitionare pe piata de profil, adica sa iti creezi un site si un profil online credibil pe nisa ta, sa stabilesti o relatie buna si coerenta cu potentialii tai clienti, sa ajungi formatorul de opinie la care ei sa vina in momentul in care doresc sa se documenteze cu privire la o urmatoare achizitie.

Este posibil ca eu aici sa vorbesc despre lucruri care tin de…identitate si branding cumva? Hmm…

Ia gandeste-te ca promovezi echipamente audio, iar clientul tau, care poate nu este cea mai informata si priceputa persoana in acest domeniu, doreste sa isi cumpere o pereche de boxe. Doar ca nu stie ce sa cumpere, pentru ca…nu se pricepe.

Se poate indrepta catre magazin, direct, sa discute cu un consultant de vanzari (pe care apropo, nu il cunoaste dar care reprezinta magazinul si in cazul in care magazinul si-a facut treaba in primul moment si a construit o oarecare relatie cu clientul, atata cat poate sa o faca, reprezentantul magazinului imprumuta din credibilitatea oferita de umbrela brandului), iar consultantul de vanzari sa il directioneze catre produsul respectiv.

Se poate de asemenea indrepta catre un magazin mare, de genul Amazon.com, unde sa citeasca descrieri bune ale produsului, eventual pareri ale consumatorilor, de altfel probabil chiar va face acest lucru, se poate indrepta catre siteul producatorului, poate intreba un prieten, poate intreba pe Facebook…

…sau poate sa vina la tine.

Poate sa vina la tine dar asta doar in situatia in care ai construit un site cu informatie multa, buna, usor de accesat, in situatia in care ai oferit valoare multa inainte de a vinde, in situatia in care ai construit o relatie cu vizitatorii tai si te-ai asezat pe pozitia de formator de opinie, de leader informational, de specialist.

Atunci, da, potentialul client poate veni catre siteul tau sa isi formeze o opinie si atunci ii poti oferi un link afiliat din care sa cumpere si poti chiar informa vizitatorul ca acela este un link afiliat prin care tu castigi un procent mic din valoarea vanzarii, procent ce iti permite sa iti dezvolti siteul in viitor si sa ii oferi valoare. Cu siguranta ar fi chiar mai bine privit de catre vizitator care ar intelege acest lucru cu siguranta.

Dar da, aceasta este calea grea, the hard way, inseamna expunere, inseamna studiu sa intelegi tu, la randul tau produsele pe care le promovezi, inseamna pricepere, inseamna timp…

Inseamna munca, nu doar inserarea unui link afiliat intr-un site…

O alta cale de a oferi valoare sunt siteurile de tip cashback, siteuri care ofera clientului parte din comisionul lor, in mod explicit. Adica ii anunti ca de la tine pot cumpara mai ieftin cu cca 5% de la urmatoarele magazine, cu conditia sa cumpere prin siteul tau.

Clar, fara nimic ascuns, cu o motivatie clara pentru client de a reveni pe siteul tau.

Acestea sunt doar doua din modalitatile prin care poti adauga valoare in cazul unui site de tip marketing afiliat.

Tu stii si alte metode prin care poti oferi si crea valoare pe un site de afiliere? Tu cum faci?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *