[VIDEO] De ce sa iti securizezi siteul cu un certificat SSL?

Protocolul HTTP este atat de cunoscut incat aproape ca a intrat in limbajul de zi cu zi al celor care navigheaza pe internet.

Dar ghici ce?

HTTP nu mai este sucifient! De acum ar fi bine sa ne obisnuim cu protocolul HTTPS, securizat!

De la inceputul internetului, informatia care circula pe siteuri a fost transmisa in baza binecunoscutului protocolul HTTP, oarecum in clar, ceea ce a facut posibil, de multe ori ca aceasta informatie sa fie interceptata si folosita neautorizat de catre persoane rau intentionate (hackeri).

Pentru a cripta informatia si a preintampina utilizarea ei in scopuri nedorite, a fost „inventat” un nou protocol, anume HTTPS, protocol de comunicare in care informatia estre criptata cu ajutorul unui certificat SSL.

De ce este acest lucru important pentru tine?

Probabil te intrebi deja ce treaba ai tu cu SSLul, cu HTTPSul, ca oricum nu esti sigur ca ai inteles foarte bine cu ce se mananca, nu-i asa?

Ei bine, daca ai un site sau intentionezi sa iti creezi unul, esti direct interesat.

Hai sa vedem de ce:

Un certificat SSL te ajuta la SEO

Fara comentarii. Incepand de ceva vreme, protocolul securizat HTTPS a devenit un factor de pozitionare in Google. Altfel spus, daca faci o cautare pe Google dupa orice criteriu doresti, rar ai sa mai vezi in prima pagina un site care nu este securizat. Atentie insa si tin sa punctez acest lucru: simpla adaugare a unui certificat SSL nu garanteaza in nici un caz o buna pozitionare in Google, certificatul SSL fiind doar una din numeroasele variabile pe care Google le are in vedere atunci cand calculeaza pozitionarea unui site. Dar da, certificatul SSL este unul din factorii de pozitionare, asa ca…treci pe HTTS!

Un certificat SSL iti imbunatateste securitatea siteului

Cred ca cu acest lucru trebuia sa incep…

Ulterior instalarii unui certificat SSL, informatiile care circula in siteul tau sunt criptate, ceea ce face imposibila citirea si folosirea lor in mod neautorizat. Altfel spus, parolele tale si informatiile trimise prin formulare, in general, sunt mai in siguranta in cazul unui site care ruleaza pe un protocol HTTPS, asa ca…treci pe HTTPS! 😉

Un certificat SSL iti imbunatateste credibilitatea in ochii clientilor

De cand Google a acordat o importanta crescuta instalarii unui certificat SSL, a inceput sa semnalizeze vizitatorilor faptul ca siteul nu este securizat. Va este familiara notificarea „Not Secure” in Chrome?

Crezi ca notificarea ce semnalizeaza ca siteul tau este nesecurizat ajuta la imbunatatirea increderii in ochii clientilor sau nu? Hmmm…

Site nesecurizat, fara certificat SSL

Ca o completare adusa acestor lucruri, un alt factor de luat in considerare este participarea unui certificat SSL la imbunatatirea conformitatii GDPR a unui site, prin asigurarea criptarii datelor, o premisa buna a asigurarii protectiei acestora. Asa ca…treci pe HTTPS!

Sunt convins ca de cand ai inceput sa parcurgi acest articol, sau sa il urmaresti in format video, te-ai uitat de cel putin 3 ori la siteul tau sa vezi daca este sau nu este securizat si daca nu ai facut-o inca, sigur te-ai uitat acum 😉

Asa ca: siteul tau are un lacatel in fata adresei? Daca da, inseamna ca ai pe site implementat un certificat HTTPS. Daca nu, si in bara de adrese, in fata siteului tau vezi o notificare de Not Secure, stii ce trebuie sa faci in perioada urmatoare, asa e?

Acum, vine intrebarea…

De unde iei un astfel de certificat SSL si…cum il instalezi pe site?

Ei bine, sunt mai multi furnizori de certificate SSL, acestea se pot achizitiona de la unul din acesti furnizori, exista mai multe niveluri de pret, in functie de mai multi parametri pe care nu am sa ii discut in materialul de fata. Important este sa stii, ca in ceea ce priveste atat increderea clientului, securizarea cat si factorii legati de SEO, in 99% din situatii, si cel mai ieftin certificat isi va face treaba, iar un astfel de certificat vine undeva in jurul sumei de 20 de euro pe an. Discuta oricum cu firma care se ocupa de siteul tau oportunitatea achizitionarii unui astfel de certificat sau a unuia mai scump.

Exista si certificate SSL gratuite?

Ei bine, da! Exista certificate SSL gratuite, acestea fiind instalate de softul de gestionare a contului de gazduire, cPanel, de exemplu.

Si da, si un astfel de certificat isi va face treaba si da, poti implementa un astfel de certificat gratuit pe siteul tau, in masura in care furnizorul tau de hosting iti asigura un astfel de certificat.

In concluzie, instalarea unui certificat SSL iti asigura securizarea siteului, premisele unei pozitionari mai bune in Google, o mai mare incredere in ochii vizitatorilor siteului, precum si o mai buna aliniere la normele GDPR.

Vrei sa treci pe HTTPS si nu stii cum sa procedezi? Nu stii de unde sa achizitionezi certificatul, ce costuri implica instalarea si configurarea siteului? Sau poate ai instalat deja un certificat dar siteul tau arata un semn de exclamare impreuna cu informarea „mixed content”, acolo unde ar trebui sa fie un lacatel securizat?

Da-ne un semn pe www.argebit.com (https://www.argebit.com) si hai sa ne uitam impreuna la siteul tau!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *