Despre promovarea unui site prin serviciul Google AdWords

Despre promovarea unui site prin serviciul Google AdWords

Una din modalitatile cele mai eficiente de promovare a unui site este cumpararea de trafic de la Google, prin intermediul serviciului Google AdWords.

Ca o scurta definitie deloc tehnica, AdWords este un serviciu pus la dispozitie de Google prin care se poate obtine pozitionarea unui anunt in prima(a doua, a treia) pagina Google, pentru anumite cautari, platind o anumita suma.

Avantaje Google AdWords

  1. Promovarea incepe imediat, vizitele incepand sa curga din momentul achitarii bugetului catre Google
  2. Costurile implicate sunt complet controlate si cunoscute, neexistand pericolul achitarii unor sume mai mari decat cele initial discutate
  3. Primiti raportari deosebit de exacte si detaliate de trafic si costuri, incat veti stii in orice moment cum merge campania, unde sunteti si cat s-a cheltuit
  4. Datorita faptului ca stiti exact cat platiti pe un click, se pot face foarte exact calcule de eficienta, raportand costurile la rezultate.De exemplu, daca pentru o vizita platiti 0.3 lei si la fiecare 100 de vizitatori aveti o vanzare, inseamna ca platiti 30 lei pentru o vanzare. In momentul in care profitul Dvs pe o vanzare depaseste suma aceasta, putem vorbi despre profit!

Sa detaliem putin!

Spre deosebire de rezultatele „naturale” (cele care sunt afisate ca urmare a relevantei in raport cu cautarile, in urma unei campanii de optimizare a siteului), pentru a aparea in Google pentru cautarile dorite, prin intermediul acestui serviciu, se liciteaza pentru pozitionare si nu mai trebuie sa treaca timp pentru a aparea in cautari, asa cum se intampla in cazul optimizarii web, anunturile aparand incepand cu momentul inceperii campaniei.

Cu alte cuvinte, daca de maine doriti trafic din Google, incepand de maine veti avea trafic!

promovare site Google AdWords Pitesti

Anuntul apare sau in partea dreapta a paginii Google, sau in partea de sus, in zona sponsorizata. Atunci cand apar in partea de sus, anunturile se disting de cele „naturale” prin fundalul diferit.

Google AdWords, locatia anunturilor

Un lucru foarte important de mentionat este faptul ca nu se platesc decat vizitele, nu afisarile, adica daca anuntul Dvs a fost afisat de 100000 de ori dar numai 100 persoane au dat click pe el, intrand la Dvs pe site, nu platiti cele 100000 de afisari, ci cele 100 de vizite. Foarte eficient din punct de vedere matematic si economic in acelasi timp.

Vorbeam mai devreme despre o licitatie. Licitatia se refera la faptul ca pentru fiecare cautare pentru care doriti sa fiti pozitionat in Google licitam o suma pentru fiecare click. In functie de concurenta si de pretul platit de ceilalti participanti/competitori, suma platita pentru o vizita poate fi mai mare sau mai mica. De asemenea, sumele platite pentru clickuri determina si pozitionarea, primul anunt (cel mai de sus) costand si cel mai mult. De aceea nici nu este foarte eficient intotdeauna ca sa se liciteze pentru prima pozitie, pozitia a doua sau a treia fiind de multe ori mai eficiente prin prisma costurilor.

Un lucru pe care il intreaba clientii de fiecare data cand le povestesc despre Google AdWords este daca licitatia nu poate scapa din mana, sa plateasca prea mult pe un click. Nu, acest lucru nu este posibil pentru ca sistemul permite alocarea unei sume maxime platite pe fiecare click. Cu alte cuvinte, daca clientul este dispus sa dea maxim 0.3 lei pe o vizita, atat va da maxim.

Licitatia se refera de fapt la aceasta suma maxima pe care este dispus sa o plateasca pentru vizita fiecare client, obtinand astfel o pozitie mai buna in lista de rezultate.

Voi incerca sa descriu un pic avantajele sistemului prin prisma intrebarilor cu care ma confrunt la fiecare prezentare a serviciului in fata unui client.

Deci:

Cat costa promovarea unui site prin Google AdWords?

Promovarea siteului prin Google AdWords va costa exact atata cat doriti. Asta inseamna ca daca doriti ca luna aceasta sa alocati 1500 roni pentru a promova siteul prin acest serviciu, e perfect OK. Daca doriti sa alocati 400 roni, e de asemenea OK.

Astfel, suma alocata se va reflecta in numarul de vizite pe siteul Dvs in perioada acoperita de campanie. In principiu, daca alocati o suma mai mare, veti avea mai multe vizite, daca veti aloca o suma mai mica, veti avea mai putine vizite. Destul de simplu, zic eu.

Nu exista pericolul sa platesc mai mult decat discutam acum?

Nu, deloc. Ganditi-va la bugetul alocat ca la un fel de cartela preplatita. In momentul in care terminam bugetul se opreste campania.

Exista pericolul „sabotajelor” din partea competitorilor?

Deoarece pentru fiecare click se plateste o suma, se poate intampla ca un competitor rau intentionat sa doreasca sa „saboteze” campania Dvs facand click pe anunturile Dvs in mod repetat. Pentru a preintampina acest lucru, Google a implementat sisteme de protectie puternice, incat pericolul acesta este practic inexistent, anuntul nemaifiind afisat in astfel de situatii pe calculatoarele de la care se constata astfel de evenimente.

Cum se desfasoara o campanie de promovare a siteului prin AdWords din punctul meu de vedere?

Destul de simplu, in ceea ce va priveste: discutam pentru ce cuvinte sa licitam, urmeaza un studiu din partea noastra pentru a determina cele mai bune cuvinte, apoi incepeti sa primiti vizitele pentru care ati platit precum si rapoartele de trafic si costuri.

Mentionam ca bugetul de promovare se achita catre firma noastra (inregistrata in Romania, deci primiti factura fiscala romaneasca, in baza unui contract), buget pe care il achitam noi mai departe catre Google Irlanda.

In concluzie, metoda de promovare a unui site prin Google AdWords este una deosebit de eficienta, crescand vizibilitatea siteului Dvs peste noapte, cu costuri cunoscute, oferindu-va acces la trafic imediat si de buna calitate!

Cereti chiar acum mai multe informatii despre cum va puteti promova siteul in prima pagina Google incepand de azi!

Later edit: lucrurile s-au schimbat putin de la momentul scrierii acestui articol, dar coordonatele generale cu privire la promovarea siteului prin Google AdWords au ramas aceleasi. Vom reveni in curand cu un articol nou sau cu o actualizare a acestui articol.

2 thoughts on “Despre promovarea unui site prin serviciul Google AdWords

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *