Ai cumparat un domeniu .ro? De acum vei plati si o taxa anuala de mentenanta

De multi ani spun ca modalitatea de rezervare pe termen nedeterminat a unui nume de domeniu .ro este oarecum artificiala si tot la fel, de ani buni incerc sa explic clientilor nostri acest fapt, incercand sa ii previn ca la un moment dat vor trebui sa achite o taxa recurenta de rezervare pe perioada determinata, intrand astfel „in randul lumii”

Ei bine, in acest moment se vorbeste despre un proiect de act normativ care va aduce modificari in privinta inregistrarii domeniilor web din punctul de vedere al perioadei de inregistrare (minim 1 an, maxim 2 ani), dupa aceasta perioada urmand ca domeniile sa trebuiasca a fi reinnoite.

Este bine? Este rau sa platim o taxa anuala pentru inregistrarea unui domeniu .ro?

Criteriul pe care consider ca ar trebui sa il aplicam cand judecam corectitudinea acestui proiect trebuie sa fie acela al protejarii si recuperarii unor resurse finite, anume domeniile web si sa-l depasim pe acela al „posesiunii”.

Acum e simplu sa rezervi un domeniu .ro si sa uiti de el, nu trebuie sa mai achiti nimic dupa, asa cum se intampla cu domeniile .com, .org, .net etc. Este un lucru bun, stii ca e al tau… Pe de alta parte, multe proiecte web care au esuat tin blocate in continuare domenii web nefolosite, pe care multi alti antreprenori ar dori sa le inregistreze. In urma modificarii, acestea vor putea fi inregistrate de alte persoane doritoare, la finalul perioadei.

Nu e rau pentru mine? Daca uit sa achit?

Practica internationala care va fi probabil preluata si de operatorii romani este ca inainte de finalul perioadei de rezervare, firma/institutia prin care s-a facut inregistrarea sa notifice proprietarul domeniului cu privire la faptul ca va trebui sa reinnoiasca inregistrarea pentru urmatoarea perioada de timp. Din experienta internationala, va pot spune ca vor veni mai multe astfel de notificari pe adresa de mail a posesorului domeniului, sansele sa nu vedeti un astfel de email fiind in principiu destul de mici. Si mai este si persoana de contact tehnic, cu o alta adresa de mail de obicei, deci o pereche de ochi in plus…

 Ce se intampla cu numele de domeniu .ro deja inregistrate?

O intrebare buna la care am incercat sa intuiesc raspunsul in urma cu multi ani. Am si discutat acest aspect cu un colaborator avocat, incercand sa gasesc solutia corecta. Textul actului normativ spune, conform Mediafax, dupa cum urmeaza: „Pentru numele de domenii existente înregistratorii au obligaţia reînnoirii acestora în termen de maxim 3 luni de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial. Pentru numele de domenii înregistrate în ultimele 24 de luni, reînnoirea se face în momentul în care dreptul de folosinţă a numelui de domeniu este egal cu 24 luni”

Sincer, mi se pare putin. Putin, domn’le, putin! Adica am inregistrat un domeniu si in 3 luni de la data publicarii ordinului trebuie sa achit taxa de reinnoire. Ma asteptam la o perioada de gratie de 5 ani macar. 3 ani? Zic si eu. Asa, practic, vrei nu vrei, in 3 luni trebuie sa platesti taxa de mentenanta, cum este clasificata, taxa care ma astept sa se invarta undeva in jurul sumei de 10 euro/an, plus sau minus.

Ce-i drept, era de asteptat sa se intample acest lucru la un moment dat, de aceea trebuie sa privim situatia dintr-un punct de vedere pozitiv, anume, dupa cum spuneam, vom avea ocazia inregistrarii unor domenii ce vor deveni orfane, libere, neinregistrate de proprietarul initial la expirarea perioadei.

Deci, pana la urma…este bine.

Ce spuneti?

2 thoughts on “Ai cumparat un domeniu .ro? De acum vei plati si o taxa anuala de mentenanta
  1. Inregistrare domenii

    Inregistreaza domenii ieftine! Oricum a fost o prostie cu inregistrarea pe viata a domeniilor. Moare propietarul sau nu mai foloseste un domeniu de ani buni, iar domeniul ramane blocat pentru inregistrare.

    E bine sa fie cu plata anuala ca orice alt domeniu web.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.