Atentie! Ce trebuie sa faci ca sa nu iti expire domeniul .ro?

Dupa cum am mai spus, incepand cu 1 Iunie 2018 au inceput sa soseasca notificari cu privire la domeniile .ro, mai exact la achitarea unei taxe de mentenanta pentru fiecare an de aici incolo. Suma este mica, 12 euro + TVA pentru domeniile gestionate de ROTLD sau mai mica chiar, pentru domeniile gestionate de reselleri, diferenta acordata de reselleri din discountul lor.

Problema apare in faptul ca multi proprietari de domenii nu stiu despre acest lucru sau, mai rau, desi stiu, nu dau atentie notificarilor sau…nici nu le primesc pentru ca adresa inregistrata la autoritatea emitenta nu mai este de actualitate!!

S-a intamplat in jurul nostru deja de mai multe ori, domenii ale unor societati respectate au expirat, acestea contactandu-ne pentru solutionarea situatiei.

Oricum ar fi, consider ca este bine de stiut ca:

  • inainte de a expira, ROTLD trimite o notificare cu privire la domeniile care urmeaza sa expire catre proprietar. Notificarea nu este o factura in sine, este doar o lista cu domeniile si firma prin care s-a facut inregistrarea, in cazul in care aceasta s-a facut prin altcineva decat ROTLD, cu link catre siteul respectivului reseller.
  • vei primi o factura proforma de la reseller, cu contravaloarea primului an de mentenanta. Important: achita aceasta factura in termen!!!
  • toate comunicarile se fac pe mailul inregistrat la ROTLD asa ca asigura-te ca adresa inregistrata la ROTLD este de actualitate si ai acces la ea.

Cum stii ce adresa este inregistrata la ROTLD pentru domeniul tau .ro?

Mergi la ROTLD si cauta meniul WHOIS (aici https://rotld.ro/whois/) si introdu numele domeniului. Daca domeniul este inregistrat pe societate, vei vedea informatiile, daca este inregistrat pe persoana fizica, acestea nu vor fi afisate.

Si atunci?

Ei bine, exista o cale macar sa iti faci o parere, anume mergi la meniul Administrare domenii https://rotld.ro/domadmin/si apasa pe linkul Resetare parola. Introdu domeniul si ti se va spune ca parola a fost trimisa catre o adresa de genul g*****a@gmail.com Suficient sa iti aduci aminte? Bun!

Daca nu ai acces la aceasta adresa, grabeste-te sa schimbi adresa veche de mail cu una noua pe care o poti gestiona. Pentru aceasta ai procedura descrisa aici https://rotld.ro/owner-e-mail-update/ Urmeaza pasii si lucrurile se vor rezolva.

Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *