Cum trateaza Google extensia domeniului? Sa inregistrez domeniu .ro sau .com?

Cum trateaza Google extensia domeniului? Sa inregistrez domeniu .ro sau .com?

Am scris de mai multe ori despre cum inregistrezi un domeniu de internet in asa fel incat sa iti fie util (in acel moment) in cautari, in Google, prin prisma cuvintelor cheie folosite. Am scris aici si aici si, pentru ca lucrurile se tot schimba, scriem si…aici, in articolul de fata. Tin sa punctez faptul ca de ceva vreme (chiar ani de zile deja) Google incurajeaza dezvoltarii unor banduri si inregistrarea numelor de domenii cu potential de branding in defavoarea celor keyword-based.

Deci:

Cum trateaza Google cuvintele cheie din numele de domeniu?

Criteriile generale sunt aceleasi, nu le reiau, dar am sa punctez urmatoarele, cu privire la cuvintele cheie din numele de domeniu:

  • Pana in octombrie 2012, cea mai buna alegere pentru un nume de domeniu din punctul de vedere al cautarilor era potrivirea exacta pe cuvinte, in engleza „Exact match”. Altfel spus, iti doreai sa apari in cautari pentru „mere verzi”, inregistrai domeniul www.mereverzi.ro, cu variatii, daca nu mai gaseai domeniul liber si…era bine. Adica inregistrai mereverzi.com, .org, .net sau mere-verzi.ro sau mereverzisifrumoase.ro sau altele asemenea.
  • Dupa 2012, importanta domeniilor cu potrivire exacta (cunoscute ca EMD) a scazut, dandu-se astfel si o sansa mai buna la pozitionare domeniilor fara potrivire exacta. Multi au perceput-o ca pe o penalizare a domeniilor EM, dar nu a fost asa, pur si simplu s-a scazut ponderea EMD in algoritmul de pozitionare. Au ramas in picioare, totusi, cu o pondere buna, domeniile cu potrivire partiala, vezi mereverzisibune.ro O vreme s-a mers pe aceste domenii.
  • In Aprilie 2016, Backlinko vorbeste in continuare de prezenta cuvintelor cheie in domeniu ca despre un factor de pozitionare, dar…sa vedem pana cand.

Cum trateaza Google extensia domeniului?

Ei bine, pe 15 Iunie 2016, adica ieri, un reprezentant de seama al Google, John Mueller, vorbeste despre un alt criteriu de luat in seama, anume „extensia” sau TLDul domeniului (extensia .ro pentru Romania, .com, .org etc) si spune ca in prezent, algoritmul de cautare al Google ignora cu desvarsire extensia numelui de domeniu! Punct.

Acest lucru a venit dupa ce pe internet a umplat un articol care sustinea imbunatatirea pozitionarii in in Google dupa ce un site s-a mutat pe un domeniu cu o anume alta „extensie”, lucru infirmat de Google.

Cum trateaza Google domeniile specifice unei tari?

Ramane un pic in discutie, daca vreti, modul cum Google trateaza domeniile localizate (.ro) in comparatie cu cele generice(.com), cel putin in cautarile locale, din Romania, sa zicem si aici putem lua ca reper articolul de aici, un pic cam vechi – din 2015,  care spune asa:

„In summary, there are no TLDs that Google finds preferential to others; they are all treated equally in rankings. There are some geo-specific TLDs that Google will default to a specific country and use that as an indicator that the website is more important in a specific geographic region. But all TLDs are treated equally

Sau, in traducere libera: Google nu trateaza preferential anumite extensii/TLD; toate sunt tratate egal. Exista anumite extensii specifice unor anumite tari (ex: .ro) pe care Google le va asocia implicit respectivelor tari si pe care le va considera mai importante pentru acea zona geografica. Dar toate extensiile sunt tratate egal.

Cam asa. Voi ce credeti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *