Creste eficienta siteului cu un modul de tip Live Chat proactiv

Una din cele mai interesante metode de a creste eficienta unui site sau a unui magazin virtual, din punctul de vedere al numarului de interactiuni dintre client si site, precum si din punctul de vedere al ratei de conversie si a valorii medii a comenzii este instalarea unui modul de tipul Live Chat.Presupun ca stiti la ce ma refer, probabil si voi ati fost intampinati pe anumite siteuri (probabil mai mult in spatiul .com) de ferestre de chat care s-au ridicat de undeva din partea dreapta jos a siteului, dupa un scurt timp de vizitare, cu mesaje binevoitoare de genul „Salut, sunt X, am vazut ca te intereseaza produsele noastre, pot sa iti fiu de folos?”. Am dreptate?

Ei bine, folosite corect, modulele de tip chat proactiv sunt instrumente deosebit de eficiente. In ceea ce ma priveste, un astfel de chat proactiv m-a facut sa iau, de exemplu, decizia de a cumpara un alimentator de laptop pe care il tot cautam de ceva vreme. Vizitasem deja vreo 3-4 siteuri care vindeau alimentatoare, dar nu gaseam ceea ce cautam (gasirea unui anume alimentator de laptop poate fi o problema delicata, sunt mufe care trebuie sa se potriveasca, e vorba de tensiune, de intensitatea curentului, etc). In momentul in care din partea dreapta jos a siteului s-a ridicat o fereastra de tip Live Chat si un operator prietenos m-a „contactat” binevoitor, oferindu-mi sprijinul lui, vanzarea a fost ca si facuta!

Am tot vorbit de ferestre de chat proactiv fara sa explic ce anume le face „proactive”. Ei bine, sunt doua moduri de functionare a unor astfel de ferestre:

  • modul pasiv, fereastra asteapta intr-un colt ca tu, vizitatorul sa o accesezi, incepand astfel o conversatie cu operatorul si
  • modul activ (sau proactiv), in care fereastra se deschide singura dupa cateva secunde de asteptare, cu un mesaj prietenos, facandu-te sa crezi ca operatorul „te-a vazut” si a inceput o conversatie cu tine. De fapt este numai o fereastra „desteapta” care se deschide dupa o perioada de intarziere. Simplu, nu?

Si acum cateva cifre, daca tot am vorbit de imbunatatirea ratei de conversie prin folosirea unui astfel de modul:

  • folosirea unui modul de chat proactiv imbunatateste rata de conversie cu 20% (via etechgs.com)
  • valoarea medie a comenzii poate creste, in urma unei recomandari a operatorului, cu aprox 10%

Bineinteles, ca si cu orice alta metodologie care afecteaza eficienta siteului, se poate testa, putandu-se ajunge la rezultate fenomenale, ca de exemplu performanta raportata de Intuit.co.uk , anume cresterea ratei de conversie cu 211%!!

Tu ai o astfel de fereastra de chat pe site?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *