Atentie! Comertul online a crescut alarmant in 2012!!!

Va vine sa credeti sau nu, titlul reflecta in totalitate realitatea! Daca nu ma credeti, incercati sa contraziceti cifrele de mai jos, asa cum sunt ele raportate de jucatori importanti din piata online din Romania care au, prin pozitia lor, o imagine de ansamblu a industriei online (aici ne referim la 2Parale, sursa unora din informatiile de mai jos si la PayU), unul din principalii furnizori de solutii de plata online in Romania.

  • 17% crestere pe segmentul Copii
  • 32% crestere pe industria de Fashion. Moda online vinde cu siguranta! Si asta putem sa o spunem si noi, din pozitia de producatori, implicati direct in crearea si administrarea magazinelor online de haine. (PayU pe de alta parte raporteaza, conform Wall-Street.ro o crestere cu 486% a numarului tranzactiilor pe segmentul fashion, raportat la 2011. Exista o diferenta vizibila intre cele doua raportari, deci presupunem ca exista si o diferenta a bazei de calcul)
  • 33% crestere in zona reducerilor colective

Daca cifrele de mai devreme nu v-au convins inca, mai avem:

  • 188% (adica o suta optzeci si opt la suta!!) crestere pe zona IT&C!!!!
  • 267% crestere pe segmentul magazinelor de carti online!! Fulminant!

Cred ca in acest moment nu mai e nimeni care sa spuna ca titlul nu e bazat pe realitate!

Totodata, nu ma pot opri sa nu fac o apreciere mai putin fericita la adresa industriei online din Romania, anume faptul ca este o zona inca imatura, o piata emergenta in care inca mai este loc de haiducii… Cam ca in piata offline din 1990, cand se imbogateau oameni peste noapte facand comert cu blugi sau tigari de peste granita. Altfel nu imi pot explica aceste cifre. Este ca in bancurile cu cresterea de 100% prin adaugarea a inca un element (tancuri, submarine, nu mai retin)

Totusi, dincolo de glume, dincolo de uimirea provocata de cifrele de mai sus, ramane faptul ca activam intr-o industrie in crestere, in ciuda conditiilor economice generale (sau poate o fi tocmai datorita lor, privind prin prisma diferentei de costuri de pornire).

Ramane de asemenea faptul ca este loc de crestere pentru oricine isi propune sa se implice serios in online si ca daca vrei sa pornesti o afacere online, sa iti creezi un magazin online, acum e cel mai bun moment…

Tu ce planuri ai pentru 2013? Vei fi parte din legenda acestori ani sau vei lasa oportunitatile sa treaca pe langa tine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *