Vreau un super magazin online! Gresesc sa gandesc asa?

Am observat de multe ori in discutiile cu clientii si, mai mult de atata, in cursul catorva proiecte dezvoltate, o anume problema care tine mai putin de aspectele tehnice ale crearii unui magazin online si mai mult de definirea nevoilor si, de ce nu, a strategiei pe care proprietarul viitorului site trebuie sa o urmeze…De multe ori suntem abordati de un potential client pentru estimarea realizarii unui site prin definirea unui set de specificatii deosebit de stufos, cu functionalitati foarte complexe, asa cum a vazut el pe un anume site de pe care cumpara si pe care il ia ca reper in realizarea propriului site. Nimic rau pana aici, pana la urma, nu? Toti avem modele, repere, este normal sa privim catre o realizare buna si sa incercam sa o depasim.

Ei bine, va amintiti vorba care spune ca ceea ce vrei nu este intotdeauna ceea ce ai nevoie?

Care sunt pericolele care pot aparea?

1) Pretul estimat pentru crearea magazinului online va fi peste bugetul prevazut

In mod evident, fara a fi nevoie de foarte multe explicatii, cred ca realizati ca un magazin online foarte complex, personalizat intr-un grad mare, care sa faca ceea ce face un magazin care exista pe piata de foarte mult timp, costa. Punct. Acel magazin nu va costa niciodata 200-300 de euro (si in nici un caz 100!!!), nu va imbatati cu apa rece! O firma, cu angajati legal inregistrati, cu contract de munca, care sa aiba knowhowul necesar dezvoltarii siteului pe care il doriti, cu taxe si impozite, cu TVA si alte lucruri de acest gen va trebui sa factureze munca prestata, iar argumente de genul „de ce costa atata, pentru ca baiatul dinainte a muncit o luna la el si mi-a luat 400 de lei” nu functioneaza in fata costurilor de dezvoltare. Daca doriti dezvoltarea unui magazin cu un set larg de functionalitati, asteptati-va, la modul realist, sa coste ceva!

2) Boala lunga, moarte sigura

Am dezvoltat cateva magazine (nu atat de multe, din fericire) unde proprietarii si-au dorit atat de mult sa planifice totul pana la ultimul pas, sa fie totul perfect, de la magazinul online in sine pana la relatia contractuala cu toti furnizorii initial planificati, de la angajatii care vor administra siteul pana la crearea unei firme noi numai pentru magazinul nou dezvoltat, incat nu le-au mai lansat niciodata…

3) Esti sigur ca iti trebuie toate aceste lucruri?

Nu e gluma, este o intrebare serioasa. Am avut ocazia sa fac o estimare pentru o lucrare mare, ceruta de o persoana care avea un oarecare buget, dar care era la inceput in activitatea de comert. Din discutii, am inteles ca de fapt persoana respectiva nu avea cu adevarat nevoie de toate acele functionalitati cerute initial si, facandu-i o demonstratie a capabilitatilor aflate in pachetul standard in platforma noastra de comert online, Shopernicus, persoana ne-a devenit clienta, declarandu-ne ulterior, intr-o discutie informala, ca magazinul realizat cu costuri mult mai mici face toate lucrurile de care are nevoie. Ce altceva as mai putea spune?

Care este rezolvarea?

Cred ca cea mai buna strategie, pana la urma, este cea a companiei Google: lanseaza repede si actualizeaza des! Este o strategie pe care o recomand oricui si pe care o aplicam si noi la Argebit ori de cate ori avem ocazia. In acest fel te asiguri ca nu cheltui o suma foarte mare de bani pentru faza zero a proiectului, poti primi raspuns din piata, poti vedea daca ideea ta este viabila, daca produsele se vand, ce parere au vizitatorii si…iti mai raman si bani de promovare! Poti oricand reveni cu modificari, cu imbunatatiri, completand functionalitatile sau corectand greselile.

Stiti ceva? Am sa va spun un secret: nici unul din magazinele pe care le luati ca reper nu a fost atat de complex de la inceput. Si ele au pornit de undeva si s-au dezvoltat pe parcurs. Singura observatie aici ar fi ca este bine, totusi, sa spuneti dezvoltatorului unde vreti sa ajungeti la un moment dat, pentru ca, cunoscand unde vreti sa ajungeti, firma  va crea proiectul lasand loc pentru dezvoltarile ulterioare.

Deci, haideti sa vedem de ce anume aveti nevoie de la un magazin online si cat ar costa dezvoltarea unui astfel de site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *