Vreau site!Cum trebuie sa procedez?

De aici pornesc multe din cererile noastre de oferta, de la dorinta, nevoia sau simpla placere a unui potential client care vrea un site, de obicei pentru a-si promova afacerea. Am remarcat insa, ca atunci cand vine vorba despre crearea unui site, clientii (inca in stadiul de potentiali clienti in acest moment) sunt un pic bulversati, nu sunt siguri ce anume au nevoie, nu stiu concret ce ar trebui sa contina siteul si chiar ne spun acest lucru in timpul discutiilor telefonice pe care le avem in faza de ofertare a unui proiect.

Deci vreau site! Ce trebuie sa fac exact?

Adevarul e ca e greu sa iti imaginezi ca un potential client care nu are neaparat interesul tehnic pentru ce inseamna un site, internet sau promovare web va veni la noi cu planul de bataie facut, gata sa pornim, cunoscand exact tot ce e nevoie. Asta de obicei nu prea se intampla!

Aici intervenim insa noi. Crearea unui site web este un proces complex, pe care noi incercam sa il optimizam zi de zi, avem in spate un numar frumos de siteuri create si avem experienta si know-howul necesar, suntem dispusi si oricand gata sa explicam unui potential client care vrea un site ce implica acest proces. Astfel ca procesul decurge in felul urmator:

  1. Initiem contactul (suna ca in Star Trek). Clientul ne contacteaza, prin intermediul formularului din pagina de contact, direct pe email sau la telefon si, de multe ori ne spune cam atata: Buna ziua! Ma numesc Popescu si …vreau si eu un site! Simplu si direct. Daca am fost contactati pe mail, sunam clientul pentru o discutie directa, sa ne cunoastem, incercam sa intelegem ce anume gen de site ar dori clientul, cerem unul sau doua siteuri similare, pentru a intelege directia de urmat si…cam atat in aceasta faza.
  2. Estimam lucrarea si trimitem oferta de pret. Pe mail, din diferite motive. Unul din acestea este faptul ca vorba trece, pietrele raman…sau cam asa ceva. La fel si mailul ramane, putand sa fie citit de catre client mai tarziu, cand are timp. Preferam sa nu dam oferte de pret la telefon pentru ca sunt suficient de multe lucruri de spus pentru a-l bulversa si mai mult pe client, care, dupa cum spuneam mai sus, cateodata este un pic derutat de avalansa de informatii care se revarsa spre el din toate colturile internetului. Deci trimitem un email cu oferta de pret, personalizata, explicandu-i concret clientului ce putem sa facem pentru el, pornind de la cererea exprimata la telefon.
  3. Revenim cu un telefon pentru a discuta oferta concret si pentru a-i explica clientului ce anume inseamna lucrurile frumoase pe care le-am spus in email. Ajuta foarte mult.
  4. Semnam contractul. Dupa ce ne intelegem asupra conditiilor de pret si de termene, precum si dupa ce cadem de acord asupra necesitatilor tehnice, semnam un contract (acest lucru se face prin intermediul internetului, trimitand contractul pe mail)
  5. Se achita un avans. Dupa semnarea contractului trimitem o factura de avans, se achita avansul si se porneste lucrarea, urmand ca restul de bani sa fie achitati in momentul livrarii lucrarii. Pe parcurs se pot cere revizii ale proiectului, pentru urmarirea bunei desfasurari a lucrarii.
  6. Se instaleaza siteul, se achita ultima transa de bani.
  7. Se sarbatoreste lansarea cu clientul multumit! (Bine, partea asta cu sarbatoritul e de la noi, partea cu clientul multumit e pe bune)

Cam acestia ar fii pasii de urmat, de la vreau site si pana la lansarea proiectului. Mai trebuie spus ca pe toata durata desfasurarii lucrarii se pastreaza o stransa colaborare cu clientul, pe mail, telefon, mesagerie instant sau direct in cazul in care distanta ne permite.

Ca observatie, dupa finalizarea lucrarii multi clienti prefera sa pastreze o stransa colaborare cu noi in baza unui contract de mentenanta, asigurandu-si astfel asistenta tehnica. In ceea ce ne priveste, acest lucru ne dovedeste ca ne-am facut treaba bine!

Deci, vreti un site?

6 thoughts on “Vreau site!Cum trebuie sa procedez?
  1. Gerhardt

    De ce trebuie sa platesti inainte sa obtii ceva in Romania?
    Eu stiu ca intiise face un lucru si pe urma plata…
    ca nelumea la noi.
    o vai

    1. Ovidiu Oprescu Post author

      Se semneaza un contract si se achita un avans, nu se plateste inainte. Vorbim de lucrari pe comanda. Achitarea unui avans in cazul unei lucrari de servicii este o practica cel putin acceptata in toate colturile lumii. Daca un client nu doreste achitarea unui avans, poate transmite chiar semnale negative cu privire la seriozitatea implicarii in proiect. Trebuie sa intelegi ca un site web (crearea unui site) implica o echipa, creativitate, munca si timp, nu te poti hazarda sa implici resurse fara ca cealalta parte sa fie de asemenea implicata

  2. Ionut Mocanu

    Pentru a beneficia de un site web de calitate superioara acesta trebuie sa fie unic din punct de vedere al design-ului, intuitiv si usor de utilizat, cu o grafica prietenoasa si o functionalitate complexa. WEB DESIGN CREATIVE AGENCY va ofera servicii de web design, optimizare seo , logo and branding, promovare web s.a. la cele mai acceptabile preturi. Intrati pe: https://webdesigncreativeagency.blogspot.ro/ si cereti o oferta de pret.

    1. Ovidiu Oprescu Post author

      Ionut, am aprobat comentariul tau pentru a te ajuta, dar nu e frumos sa iti faci reclama asa pe fata, puteai sa fii un pic mai subtil 🙂 Si daca tot doresti sa intri in acest domeniu, iti recomand sa investesti in achizitionarea unui domeniu propriu, siteurile pe solutii gratuite de blogging nu ofera, in mod evident, nici incredere si nici garantie potentialilor clienti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *